Despre psoriazis - Simptome

09.01.2015 21:27

Despre psoriazis,

Psoriazis este o boală de piele, necontagioasă caracterizată prin inflamații roșii localizate îndeosebi în zona încheieturilor (în partea exterioară). Simptomele psoriazisului diferă de la o persoană la alta, de la forme usoare până la manifestări cu adevarat chinuitoare. Pe de altă parte, formele grave de psoriazis dau naștere unor manifestări de ordin emoțional, afecțiunea având un impact negativ asupra raporturilor sociale, personale și afective. Majoritatea persoanelor sunt atât de copleșiți de boală lor, încât se simt izolați și deprimați.

Însă, în toate cazurile, există şi simptome comune:

► Zone roşii de piele acoperite cu celule epiteliale argintii

► Mici zone în care pielea se descuamează

► Piele crăpată şi uscată care sângerează cu uşurinţă

► Senzaţie de arsură, de mâncărime şi de usturime în zonele afectate de psoriazis

► Îngroşarea unghiilor

► Inflamarea încheieturilor  

Psoriazis vulgaris este cea mai întâlnită formă de psoriazis, numită și psoriazisul în plăci. Este caracterizată prin prezența unor plăci roșii, bine delimitate, rotunde sau ovale, acoperite de cruste groase, albe, care se descuamează. Sunt localizate în general pe coate, genunchi, scalp și fese.

Psoriazisul gutat se manifestă prin apariția bruscă a unor plăci cu diametrul de 0,5 – 1,5 mm, în special pe trunchi, la copii și adulții tineri. Această formă de psoriazis este cauzată de medicamente sau de o altă boală (faringita streptococică).

Psoriazis inversat se caracterizează prin plăgile care apar în interiorul articulațiilor (în regiunea axială, inghinală, în apropierea organelor genitale), și sunt mai mult umede decât uscate, iar uneori devin dureroase deoarece sunt supuse fricțiunii.

Psoriazis pustulos se caracterizează prin prezența unor plăci acoperite cu pustule albe în special pe suprafețe palmare și plantare.

Psoriazis eritodermic este caracterizat prin apariția progresivă sau subită a unui eritem difuz (aproape toată suprafața pielii este roșie și inflamată), iar plăcile psoriatice sunt mai puțin proeminente sau chiar absente. Psoriazisul este asociat cu probleme comune, în aproximativ 10-35% dintre pacienți. Boala comuna, asociată cu psoriazis, este menționată ca artrita psoriazică. Pacienții pot avea inflamații ale articulațiilor (artrita), deși articulațiile de la mâini, genunchi, glezne tind să fie cel mai frecvent afectate. Artrita psoriazică este o forma inflamatorie, distructivă de artrită și este tratată cu medicamente pentru a opri progresia bolii. Vârsta medie de debut a artritei psoriazice este de la 30-40 de ani. În majoritatea cazurilor, simptomele cutanate apar înainte de debutul artritei.