Psoriazis - Cauze

09.01.2015 21:40

Psoriazis - Cauze,

Nu au fost stabilite cu exactitate cauzele psoriazisului, se consideră însă ca acesta ar fi determinat genetic.Psoriazisul nu este contagios. Nu puteți lua psoriazis prin atingerea cuiva care are afecțiunea, prin înotul în aceeași piscină sau prin contact intim. Psoriazisul este mult mai complex. De fapt, este atât de complex încât cercetătorii încă studiaza ce se întâmplă atunci când psoriazisul se dezvoltă. Știm că sistemul imunitar și genele joacă un rol cheie.

Prin studierea sistemului imunitar, oamenii de știință au descoperit că atunci când o persoană are psoriazis, celulele T (un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva “invadatorilor” precum bacteriile și virusurile) declansează o reacție eronată în celulele pielii. Motivul pentru care celulele T declansează această reacție pare să se afle în ADN, oamenii care dezvoltă psoriazis moștenind genele predispozante. Spre deosebire de unele boli autoimune, se pare că mai multe gene sunt implicate în psoriazis. Iar cercetătorii încă nu le-au identificat pe toate.

Totuși, nu toți cei care moștenesc genele “vinovate” dezvoltă psoriazis. Persoana predispusă trebuie să aibă combinația potrivită de gene și să fie expusă la un declanșator. Unii declanșatori pot fi cauze comune, precum stresul de zi cu zi, leziuni ale pielii sau chiar unele infecții streptococice, însă cauzele declanșatoare sunt foarte variate.

O serie de factori de risc ce cresc riscul de apariție a psoriazisului sunt:

► stresul, poate declanșa boala sau o poate înrăutăți,

► unele infecții bacteriene (streptococice) precum și infecțiile ORL, stomatologice, urinare sau ginecologice,

► traumatisme ale pielii (arsuri solare, zgârieturi, epilatul, vaccinurile)

► istoricul familiei,

► artrita reumatoidă,

► expunerea la temperaturi reci,

► anumite medicamente (litiul, utilizat în tratarea depresiei, medicamentele contra malariei, anumite pastile contra tensiunii arteriale),

► factori climatici (pot usca excesiv pielea),

► dieta (excese de neuroexcitante: cafea, cola, ciocolată),

► anumite alergii.