Psoriazis Frecventa

09.01.2015 21:43

Psoriazis  Frecventa,

 1. Psoriazisul afectează între 2 si 3% din populația Europei. Boala are mai multe forme de manifestare, însă cea mai frecventă formă este psoriazisul în plăci (numit și psoriazis vulgar) care reprezintă 80% dintre cazuri.

  Studiile dezvoltate asupra impactului social și psihologic al afectiunii arată că peste 60% dintre pacienți renuntă la înot și plajă, 40% renuntă la activități sportive, iar 64% dintre ei evită hainele care le expun zonele afectate.

  Boala afectează viața sexuală de cuplu pentru 48% dintre cei cu leziuni, iar 11,5% evită să iasă din casă din cauza psoriazisului.

  Leziunile cutanate de psoriazis apar de obicei pentru prima data între 20 si 50 de ani (cu medie la debut 28 de ani), însa leziunile inițiale pot apare chiar și la vârsta de 1 an sau la polul opus, la peste 80 de ani.

  Psoriazisul este o afecțiune a pielii destul de comună și este estimat că afectează aproximativ 1-3% din populația SUA. Ea afectează, în prezent aproximativ 7.5-8.5 milioane de oameni din Statele Unite și, la nivel mondial, aproximativ 125 de milioane de oameni.

  Datele oficiale estimează în România un procent de 2%-3% din populaţie ca fiind afectată de psoriazis.

  Psoriazis afectează pe toată lumea, toate rasele umane şi ambele sexe. Deşi psoriazis poate fi văzut la oamenii de orice vârstă, de la copii la adulți, cel mai frecvenți pacienții diagnosticați cu psoriazis pentru prima dată sunt adulți.Cauza sa este necunoscută, dar este foarte probabil să existe un factor ereditar, cel puţin 50% dintre cazuri fiind familiale. 

 2. Circa jumătate din toți pacienții cu psoriazis prezintă afectare unghială, prezentându-se ca depresiuni punctiforme, îngrosări unghiale sau hiperkeratoza subunghială. Aproximativ 5-l0% din psoriazici au dureri articulare asociate, întâlnite cel mai frecvent la pacienții cu afectare unghială. Deși unii au artrită reumatoidă tipică cu apariție concomitentă , mulți au boală articulară care se încadrează într-unul din următoarele cinci asociate psoriazisului:

  - boala limitată la o singură sau câteva articulații mici (70% din cazuri),

  - o boala asemănătoare artritei reumatoide seronegative,

  - afectarea articulațiilor distale interfalangiene,

  - artrita gravă distructivă, cu dezvoltarea "artritei mutilans" și boala limitată la coloana vertebrală. 

   

  În România datele epidemiologice existente indică un număr de 12220 cazuri pentru anul 2003 raportate de medicul de familie (sursa: Institutul de Statistică al MS). În primul semestru al anului 2004 au fost internate în spitale 4732 cazuri de psoriasis (sursa: Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare în Sănătate). Se estimează că numărul pacienţilor cu psoriazis din România este de 400000.